недеља, 3. новембар 2019.

BEKIM FEHMIU: "Porijeklom Albanac koji rođen u Sarajevu, živio u Beogradu, istaknuti Jugoslaven, glumac!" Ovo je priča o Bekimu...

Bekim Fehmiu je Albanac čiji su preci iz Đakovice na Kosovu. Majka Hazlija rodila ga je 1. lipnja 1936. u Sarajevu - gdje mu se otac Ibrahim bio otisnuo trbuhom za kruhom - što će reći da je petnaest dana prije nego što je počinio samoubojstvo ugasio sedamdeset četiri svjećice na rođendanskoj torti. 






Nakon što se 1941. raspala ondašnja Kraljevina Jugoslavija, a Bosna postala dio Nezavisne Države Hrvatske, Fehmijevi se sele nakratko u Skadar, koji je bio pod talijanskom vlašću, a odatle odlaze u Prizren, u koji se stalno udomljuju i gdje je Bekim skončao osnovnu i srednju školu.

Odatle se upisuje u kazališnu akademiju u Beogradu, na kojoj diplomira u klasi Mate Miloševića. Postao je najistaknutiji u četverolistu glumaca kod kojih se nije prepoznavao karakteristični izgovor slova lj što lako odaje ljude albanskih korijena. Osim njega to su Abdurahman Shala, pokojni Faruk Begolli i Enver Petrovci.





Nakon što se Kosovo koncem stoljeća odvojilo od Srbije, Bekim Fehmiu jedini od njih nije napustio Beograd, ali je učestalo obilazio brata i sestre u Prizrenu i Prištini. I upravo taj raskol, koji je doveo do sve izraženije netrpeljivosti Srba i Albanaca, učinio je da se Bekim posve izopći od ljudi i događaja i naglo prekine s glumom. Uspon u filmskome poslu počeo je u studentskim danima, 1953., kao epizodist u komediji “Opštinsko dete”, koju je po komadu Branislava Nušića postavila Soja Jovanović. Sljedeća uloga bila je neusporedivo veća u ratnom cjelovečernjaku “Saša” s kojom ulazi na velika vrata među zvijezde jugoslavenske kinematografije i ide iz filma u film.



(jutarnji.hr)

1 коментар:

  1. Velikan,nije mu bilo lako,tesko se nositi sa nametnutim problemima!A moglo je biti sve drugacije da smo vise ljudi

    ОдговориИзбриши

UNUCI MILOŠEVIĆA, IZETBEGOVIĆA I TUĐMANA PRIVLAČE PAŽNJU GDE GOD SE POJAVE: Svi znate Slobinog Marka, a evo kako izgledaju i čime se bave UNUKE NAŠIH NEKADAŠNJIH NEPRIJATELJA (FOTO)

Rođeni u doba kada su njihove dede krojile moderne granice Balkana, unuci i unuke Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbeg...